Разширени вени – лекуване благодарение на кинезитерапия

kinesitherapy
От разширени вени най-често страдат тази част от населението, чиито работи са придружени с по-продължително стоене в изправено положение – това са продавачи, фризьори, бармани, аптекари и други. По време на бременност също може да се образуват разширените вени – поради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са кръвоносни съдове, отвеждащи кръвта от капилярите обратно до сърцето. Заболяват най-вече венозните съдове на краката. Много често по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Разширените вени се казват още и варици.При невъзможност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, получава се венозен застой – те се пренапълват, втърдяват се, усеща се отоци, умора, тежест до глезените и болка и неудобство при вървене. Освен с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лечение благодарение на движение. Тя спомага за :

-цялостно освежаване на организма
-нормализиране на цялостното циркулиране на кръвта
-подобряване на венозния кръвоток и премахването на застоя във вените
-протекция на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност
-отстраняване на тромбоемболични усложнения и създаване на процес на възпаление
-редуциране на симптоминте на болка и подобряване на функцията на долните крайници

Подходящо за боледуващите от разширени вени е да тренират бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене в изправено положение, статични усилия със задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията включва дейности, като започват от малки към по-големи стави. Първо тренираме малките стави. Например упражнения със завъртане на глезените, точно след това се преминава към по-големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с леко повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се прибира в изходна позиция. Правят се и главноразвиващи физически упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от различни изходни положения.

Препоръчително е да се променя и височината , на която е сложен долния крайник – върши се упражнението с поставени 1 или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши упражнението .

За профилактика на разширени вени се препоръчва сутрин преди да станете от леглото да си обуете ластични чорапи.Те не е хубаво да се задържат по-дълго , тъй като точно това води до отслабване тонуса на мускулатурата на крайниците.

Налага се да избягаме от заседналия начин на живот.Наистина трябва да сме повече активни – да не се застояваме често пред телевизора и компютъра. Разходката винаги е незаменима и допринася повече удоволствие от виртуалния свят!

Разберете още: http://pbioc.com/bg/therapy/therapeutic-massage/